Het Anne-Frank huis in Amsterdam

Wie van oorlogsverleden houdt, zal zeker al gehoord hebben van "Het dagboek van Anne-Frank". Het Joodse meisje dat in de tweede wereldoorlog ongeveer 2 jaar onderdook in "het achterhuis" en uiteindelijk net voor de bevrijding toch nog opgepakt en gedeporteerd werd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze op 15 jarige leeftijd omkwam. Ze overleed vermoedelijk aan vlektyfus.


In 2017 wilden we het Anne-Frank huis bezoeken in Amsterdam, maar omwille van de massale drukte hebben we toen afgehaakt. Nu (post Corona - Oktober 2021) moesten we in Amsterdam zijn en was het de moment om er een weekendje van te maken en op voorhand (online) tickets te reserveren. Een handig tijdsslot zorgde voor een rustig bezoek, dat méér dan de moeite waard was. Spijtig genoeg mocht je er geen foto's nemen. Tot groot spijt van vele hobbyfotografen waarschijnlijk, maar desondanks dat was het een heel aangrijpend bezoek dat je mee neemt tot in haar originele schuilplaats.

Net aan de Westerkerk in de buurt van haar huis, staat het Anne Frank monument(je).

In Januari 2020 besloten we (zie aparte pagina) "Auswitch en Birkenau" te gaan bezoeken,  na een eerder bezoek in onze streek aan het Ford van Breendonk. Het is allemaal zo aangrijpend, dat dit stukje geschiedenis ieders aandacht verdient, omdat het zich nooit meer mag herhalen. Deze horrorpuzzel laat zien hoe gruwelijk een mens kan zijn. Zelfs bij een bezoek aan de kampen, denk ik dat niemand zich de werkelijke gruwel kan voorstellen, die zovele onschuldige mensen hebben meegemaakt.

Otto Frank, de vader van Anne Frank overleefde (met veel geluk) het vernietigingskamp van Auswitch. Hij lag toen volledig verzwakt in de ziekenbarak. 

Het nodigt dus steeds verder uit om één van die concentratiekampen te gaan bekijken. De meeste kampen vormen één grote puzzel of gruwelketting, waar zoveel onschuldigen werden omgebracht. (Zie lijst van concentratiekampen)

In het museum van Anne Frank wordt er verwezen naar Youtube filmpjes. Er werd ook een heel mooie simulatie gemaakt van Anne Frank (met videobeelden) onder de titel: Hoe zou het geweest zijn, mocht Anne-Frank een videocamera gehad hebben ipv een dagboek. Bekijk het hieronder. 

Het DAGBOEK VAN ANNE-FRANK ligt te bezichtigen in het museum van Anne-Frank in Amsterdam. Waar je ook alle originele kamers kan bezoeken waar Anne ondergedoken leefde. De toegang afgesloten door een boekenkast.

En dan is er deze ONLINE TOUR, die op Youtube staat een prachtige mogelijkheid om een virtuele rondleiding te krijgen van méér dan een uur, met alle uitleg er op en aan. Trek even wat tijd uit en veel luister en kijkplezier. (heel interessant)

En wanneer je op Youtube op zoek gaat, dan ontdek je nog veel meer van Anne-Frank en haar familie.

De gedenksteen van Anne Frank en haar zus
Margot, in "Bergen-Belsen Memorial" in Duitsland 



MAG GEDEELD WORDEN.

Reacties

Populaire posts van deze blog

TE KOOP: Ruime woning (voormalig handelspand) met veel potentieel op goede locatie.

Het aandeel ADYEN (opgevolgd)

TE KOOP - Half Open Bebouwing in Melsele (Rustige Wijk)

Het aandeel AB INBEV (opgevolgd)

Het aandeel RHEINMETALL (opgevolgd)

Het aandeel LOTUS BAKERIES (opgevolgd)

Beleggen (voor wie er iets aan heeft) en de markt

Mooie beelden van ons "OUD-BEVEREN".

Het aandeel ASML (opgevolgd)

Airco (DAIKIN) periodiek (om de 3 maand) even uitkuisen.