Een prachtige post van Steven Vdv van de 'groep beleggen'.

Beste mede-beursfanaten, naar aanleiding van de posts van de laatste dagen mbt de kwaliteit van vele posts dacht ik, ik geef eens mijn visie op beleggen. Ik beleg zelf al 22 jaar, maar ik wil zeker niet pretenderen dat ik de waarheid in pacht heb. Ik ben geen professional, ik verkoop geen cursussen, ik schrijf geen nieuwsbrieven en ik heb geen youtube kanaal. Wat ik hier nu ga schrijven zijn enkele 'basics', vooral nuttig voor beginnende beleggers. Ik ga het hier voornamelijk over aandelen hebben.

  1. Het verschil tussen investeren en speculeren: bij een investering verwacht je een min of meer regelmatige uitkering van opbrengsten (bv. rente of dividend). Bij speculatie ga je iets aankopen om daarna met winst terug te verkopen. Je speculeert dus op een koersstijging (of daling als je short gaat). (bv. ondergewaardeerde aandelen, grondstoffen en crypto). Beiden zijn legitieme vormen van beleggen, al moet gezegd zijn dat speculatie per definitie riskanter is omdat je theoretisch gokt dat je 'slimmer' bent dan de markt.
  2. Investeren in aandelen: Met een aandeel koop je een deel van een bedrijf. De kunst bestaat erin om een goed tot uitstekend bedrijf te kopen voor een faire prijs of beter. De twee grootste valkuilen voor stockpickers zijn: 1. Een goed bedrijf te kopen voor een te hoge prijs en 2. Een slecht bedrijf te kopen tegen een lage prijs.
  3. Stockpicking: Het is enorm moeilijk om via stockpicking de markt te verslaan. Om de heel eenvoudige reden dat ze vaak in één van bovenstaande valkuilen trappen. De basis van stockpicking is om goede bedrijven te identificeren. Zelfs professionele analisten zijn hier over het algemeen heel slecht in (het zijn tenslotte bankiers die weinig voeling hebben met de reële zakenwereld). Je kan stockpicking dus best zien als een interessante hobby waar je gerust een deel van je portefeuille in kan beleggen, maar reken er niet op dat je hiermee de index zal verslaan.
  4. Wie goede bedrijven wil identificeren moet eerst weten hoe die eruit zien. Ik kan hierbij de werken van Jim Collins aanbevelen. Hij en zijn team doen al decennia onderzoek naar wat bedrijven succesvol maakt en gebruikt wetenschappelijke methoden (zelfzaam voor business boeken). Zijn boeken zijn vlot leesbaar en zeer interessant.
  5. Indexbeleggen: Best met een ETF. Er bestaan veel van en met de zoekfunctie in deze groep kan je naar goede tips zoeken. Indexen zijn succesvol omdat ze meestal een gewogen samenstelling hebben op basis van marktwaarde. Dat wil zeggen dat succesvolle bedrijven met een stijgende koers een groter gewicht krijgen, terwijl zwakke bedrijven met een dalende koers aan belang verliezen. Op zich is dat ook een strategie en nog een goede ook.
  6. Nog een valkuil waar veel beleggers intrappen en waar je in deze groep vaak voorbeelden van ziet passeren is 'wishful thinking' en 'dream strategizing'. Dat gebeurt wanneer mensen zo gek zijn op een bepaald bedrijf dat ze overal opportuniteiten zien en er ook vanuit gaan dat dat bedrijf al die opportuniteiten succesvol zal benutten. Bv: "Bedrijf x heeft gigantisch veel groeipotentieel want ze heeft technologie xyz waarmee ze niet alleen kan doen wat ze nu doen maar ook nog dit en dit en dat en zus en zo. Ze zijn ook nog niet actief in die en die markt dus wanneer ze daar in gaan stappen gaat hun winst maal n." Zo werkt het in de zakenwereld niet en dus ook niet voor je aandeel. Voornamelijk tech en biotech blijken hier last van te hebben.
  7. Koers/winst verhouding is een gebrekkig instrument om de waarde van een bedrijf te bepalen (daarvoor is EBITDA beter), MAAR is wél goed als lakmoesproef. Uiteindelijk is het bij een bedrijf het resultaat onderaan dat telt. Historisch brengen aandelen ongeveer 7% per jaar op, dit vertaalt zich in een K/W van 15. Voor groeibedrijven mag dat natuurlijk hoger liggen, voor cyclische sectoren gaat dit meestal rond de 10 liggen.
  8. Koop nooit een verlieslatend bedrijf, ongeacht het mooie verhaal. Laat ze eerst maar bewijzen dat ze effectief geld kunnen verdienen, want dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar Wework, dat stond een paar keer meer gewaardeerd dan IWG (Regus) dat exact hetzelfde deed, maar er wel winst mee maakte.
  9. First mover advantage is meestal een disadvantage. Er zijn veel meer slimme volgers succesvol dan first movers (die gaan trouwens meestal failliet).
  10. Warren Buffett heeft ooit gezegd dat je je moet voorstellen dat je in heel je leven maar 20 aandelen mag kopen. Denk dus erg goed na dewelke dat zouden zijn. Natuurlijk ga je veel meer kopen, maar door zo te denken ga je veel kritischer met je investeringen om.
Sorry voor de lange post, aan de mensen die tot hier zijn geraakt: Proficiat en veel succes!

Reacties

Populaire posts van deze blog

TE KOOP: Ruime woning (voormalig handelspand) met veel potentieel op goede locatie.

Het aandeel ADYEN (opgevolgd)

TE KOOP - Half Open Bebouwing in Melsele (Rustige Wijk)

Het aandeel AB INBEV (opgevolgd)

Het aandeel RHEINMETALL (opgevolgd)

Het aandeel LOTUS BAKERIES (opgevolgd)

Beleggen (voor wie er iets aan heeft) en de markt

Mooie beelden van ons "OUD-BEVEREN".

Het aandeel ASML (opgevolgd)

Airco (DAIKIN) periodiek (om de 3 maand) even uitkuisen.